Αξιοθέατα της Κεφαλονιάς

Αξιοθέατα
'Bench under a tree on a sunny day at Assos beach, Kefalonia, Greece' - Κεφαλονιά
'Bench under a tree on a sunny day at Assos beach, Kefalonia, Greece' Rad Radu / Shutterstock

Ως το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους, με πλούσια ιστορία και ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία, υπάρχουν σίγουρα πολλά να δείτε στην Κεφαλονιά. Η φύση έκανε το θαύμα της για άλλη μια φορά, σχηματίζοντας μοναδικά σπήλαια, λίμνες και λιμνοθάλασσες σε συνδυασμό με μια εντυπωσιακή ακτογραμμή και χερσονήσους. Παρόλο που το νησί επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, ο οποίος κατέστρεψε πολλές από τις σημαντικές τοποθεσίες όπως και τις περισσότερες πόλεις, στέκουν ακόμα αρχαία ερείπια, ενώ τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τα μυστήριά της, όπως το θαλασσινό νερό που εξαφανίζεται στις Καταβόθρες και το μυστικιστικό σπήλαιο της Μελισσάνης. Οι Καταβόθρες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί, αφού το νερό εξαφανίζεται από τις ρωγμές κοντά στην ακτή. Για χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και δεν ήξεραν πού πήγαινε το νερό. Τελικά, έκαναν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας μια χρωματιστή χημική ουσία την οποία έβαλαν στο νερό από τις Καταβόθρες. Ανακάλυψαν ότι το νερό διέσχισε υπογείως ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, σχηματίζοντας τρύπες στα ασβεστολιθικά πετρώματα του εδάφους, και κατέληξε στο σπήλαιο της Μελισσάνης.

Famous melissani lake on Kefalonia island - Greece
'Famous melissani lake on Kefalonia island - Greece' - Piotr Krzeslak / Shutterstock

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στη Σάμη, στην ανατολική ακτή του νησιού και στο εσωτερικό του βρίσκεται μια γαλάζια λίμνη. Από τότε που η οροφή του σπηλαίου κατέρρευσε και οι αχτίδες του ήλιου άγγιξαν την επιφάνεια της λίμνης, η αντανάκλαση του νερού στα τοιχώματα του σπηλαίου δημιουργεί μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες. Τα αρχαία ερείπια που ανακαλύφθηκαν απέδειξαν ότι το σπήλαιο ήταν ιερός τόπος αφιερωμένος στο θεό Πάνα και απλώς ενίσχυσαν το μυστήριο. Σύμφωνα με το μύθο, η Μελισσάνθη ήταν νύμφη η οποία αυτοκτόνησε στη λίμνη επειδή ο θεός Πάνας απέρριψε τον έρωτά της. Άλλοι λένε ότι η Μελισσάνθη ήταν μια κοπέλα από την περιοχή που πνίγηκε όταν έχασε ένα από τα πρόβατά της και καταλάθος έπεσε στη λίμνη προσπαθώντας να το βρει.

Ένα άλλο σπήλαιο κοντά στη Σάμη και το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι το σπήλαιο της Δρογαράτης. Ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια, όταν ένας σεισμός αποκάλυψε την κύρια είσοδό του. Έχει βάθος 60 μέτρα, η θερμοκρασία είναι 18 βαθμοί και η υγρασία 90%! Η ηλικία του σπηλαίου εκτιμάται ότι είναι 100.000.000 χρόνια και μόνο ένα μέρος αυτού είναι προσβάσιμο. Πιθανόν συνδέεται και με άλλα σπήλαια στην περιοχή και λόγω της σπουδαίας ακουστικής του, έχει φιλοξενήσει πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Cave Drogarati on Kefalonia, Greece
'Cave Drogarati on Kefalonia, Greece' - crydo / Shutterstock

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα στην Κεφαλονιά είναι το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, η μονή Κηπουραίων και η γέφυρα De Bosset στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου.
\r
\rΤο κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα με σκοπό να προστατεύσει την τότε πρωτεύουσα η οποία βρισκόταν εκεί. Επειδή στόχος του ήταν να εμποδίζει πιθανές επιθέσεις, η θέα από εδώ κόβει φυσικά την ανάσα! Είναι καλά συντηρημένο με πολεμίστρες, παρατηρητήρια, πύργους και τμήματα των τειχών να στέκουν ακόμα. Εδώ ήταν σημείο ταφής των Κεφαλλήνιων ευγενών και σύμφωνα με μια θεωρία συνδέεται με το Αργοστόλι με υπόγεια σήραγγα.

Assos Castle on the Island of Kefalonia in Greece
'Assos Castle on the Island of Kefalonia in Greece' - Kestutis Zitinevicius / Shutterstock

Η γέφυρα De Bosset πήρε το όνομά της από τον κυβερνήτη του νησιού κατά την βρετανική κατοχή, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή της. Ενώνει τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου με την άλλη πλευρά του κόλπου και χτίστηκε για να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στην πρωτεύουσα. Σήμερα είναι πεζόδρομος.

Αν και η μονή Κηπουραίων δεν είναι το μοναδικό όμορφο και ιστορικό μοναστήρι στο νησί, αξίζει να την αναφέρουμε εδώ καθώς σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός εκεί. Έχτισε τα περισσότερα τμήματα της μονής μόνος του αφού είχε καταστραφεί όταν οι Γάλλοι τη βομβάρδισαν εκ παραδρομής το 1915 και ο σεισμός του 1953 αποτελείωσε ότι είχε απομείνει. Η θέα από τη μονή είναι επίσης εκπληκτική αφού είναι χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, δίπλα στην ακτή.

Lighthouse of St. Theodore at Argostoli of Kefalonia island in Greece
'Lighthouse of St. Theodore at Argostoli of Kefalonia island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Η Κουνόπετρα και οι φάροι των Αγίων Θεοδώρων και του Γερογόμπου είναι μερικά από τα μνημεία του νησιού. Η Κουνόπετρα είναι ένας μεγάλος βράχος κοντά στο χωριό Ματζαβινάτα, ο οποίος κουνιόταν ρυθμικά από μόνος του, εξού και το όνομα. Ωστόσο, η κίνηση σταμάτησε μετά το σεισμό το 1953. Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένας φάρος που αρχικά χτίστηκε από τους Βρετανούς, οι τοπικές αρχές όμως τον ξανάχτισαν όταν καταστράφηκε, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 σύμφωνα με την αρχική του αρχιτεκτονική.
\r
\rΚάποιες από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες του νησιού είναι οι αρχαίες πόλεις Σάμη και Κράνη, οι μυκηναϊκοί τάφοι και αρκετοί αρχαιοελληνικοί ναοί.