Το κρασί της Κεφαλονιάς

Κρασί
'Traditional greek house with vine growing on terrace in Fiskardo village, Kefalonia island, Greece' - Κεφαλονιά
'Traditional greek house with vine growing on terrace in Fiskardo village, Kefalonia island, Greece' Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Το νησί της Κεφαλονιάς έχει σπουδαία παράδοση στην παραγωγή του κρασιού. Η καλλιέργεια του σταφυλιού στην Ελλάδα ξεκινά από τη νεολιθική εποχή, ενώ οι ελληνικές αποικίες στη Μεσόγειο ευθύνονταν πιθανότατα για τη διάδοση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Ο Όμηρος κάνει λόγο για κρασί με γεύση μελιού και σκούρο κόκκινο χρώμα.

Η ποικιλία της Ρομπόλας είναι αυτόχθονη της Κεφαλονιάς και καλλιεργείται σε μια συγκεκριμένη ζώνη που ονομάζεται η ζώνη της Ρομπόλας. Για την προστασία της προέλευσης του προϊόντος, η ποικιλία του σταφυλιού έχει συμπεριληφθεί στη γεωγραφική επωνυμία και η ακριβής επωνυμία είναι Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Με αυτόν τον τρόπο το κρασί της Ρομπόλας είναι συσχετισμένο αποκλειστικά με την Κεφαλονιά και κανένα άλλο μέρος που παράγει κρασί από την ίδια ποικιλία μπορεί να διεκδικήσει την ετικέτα του προϊόντος. Η ετήσια παραγωγή είναι 500 τόνοι και εξάγεται σε διάφορες χώρες στον κόσμο, ειδικότερα στην Ευρώπη και στην Αμερική, ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.

Robola Wine factory at 'Fragata' village of Kefalonia island in Greece
'Robola Wine factory at 'Fragata' village of Kefalonia island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Η ζώνη της Ρομπόλας εκτείνεται από την κοιλάδα των Ομαλών μέχρι τη χερσόνησο Παλλική και τα όρια του φυσικού πάρκου του όρους Αίνος. Τα αμπέλια μοιάζουν σαν να φυτρώνουν πάνω σε πέτρες λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής. Ωστόσο, έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το έδαφος και είναι αυτό που τα κάνει να αναπτύσσονται και να παράγουν κρασί εξαιρετικής ποιότητας. Η Ρομπόλα είναι ένα από τις τρεις καλύτερες λευκές ποικιλίες κρασιού στην Ελλάδα και έχει χρυσαφένια απόχρωση και χαρακτηριστικό άρωμα άγουρων και ξινών φρούτων όπως τα άνθη λεμονιού, ο ανανάς, το ροδάκινο και το πράσινο μήλο.

Η Ρομπόλα πρέπει να σερβίρεται κρύα και φρέσκια, μέσα στα δύο χρόνια συγκομιδής. Συνοδεύει θαλασσινά και τοπικά κεφαλονίτικα πιάτα, όπως κρεατόπιτες και αλιάδα (η κεφαλονίτικη σκορδαλιά). Εκτός από τη Ρομπόλα, η Κεφαλονιά παράγει άλλες δύο ποικιλίες κρασιού, τη Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο Κεφαλονιάς. Υπάρχουν αρκετά τοπικά οινοποιεία, ανοιχτά για το κοινό όλο το χρόνο.

Αν φέτος έχετε επιλέξει την Κεφαλονιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα, συνοδεύστε τα με Ρομπόλα, αγοράστε ένα μπουκάλι για να το πάρετε μαζί σας και επισκεφθείτε τα τοπικά οινοποιεία για να μάθετε περισσότερα για την αρχαία τέχνη της παραγωγής του κρασιού!