Παραλίες της Κεφαλονιάς

Παραλίες
'Myrtos beach, Kefalonia isle' - Κεφαλονιά
'Myrtos beach, Kefalonia isle' Adriano Castelli / Shutterstock

Η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο, καταπράσινο νησί που περιβάλλεται από τα πεντακάθαρα κρυσταλλένια νερά του Ιονίου Πελάγους και θα ήταν ιδιαίτερα παράξενο αν δεν είχε εντυπωσιακή ακτογραμμή. Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας, στην Κεφαλονιά θα βρείτε όλων των ειδών τις παραλίες: από πολυσύχναστες και καλά οργανωμένες μέχρι απομονωμένες και άθικτες! Μεγάλες αμμουδερές παραλίες στο νότιο μέρος, αλλά με λευκά βότσαλα στο βόρειο. Το τοπίο είναι πάντα συναρπαστικό, με επιβλητικούς άσπρους λόφους που σκεπάζονται από έντονη βλάστηση, με απίστευτη θέα και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.

Η πιο διάσημη παραλία αλλά και το σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η παραλία Μύρτος, 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Το σχήμα της που είναι σαν ημικύκλιο και οι λόφοι που την περιβάλλουν είναι χαρακτηριστικά και απεικονίζονται σε πολλές καρτ ποστάλ της Κεφαλονιάς. Ο Μύρτος δεν είναι παραλία με άμμο, αλλά αντιθέτως καλύπτεται από όμορφα λευκά βότσαλα που έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας. Εδώ θα βρείτε ένα οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες και καντίνα, αλλά γενικότερα παραμένει σχετικά ανεκμετάλλευτη. Παρά τους λόφους που την περιβάλλουν, μπορεί να φυσούν ισχυροί άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα να δυναμώνουν τα απογεύματα.

Παραλία εξίσου εντυπωσιακή και όμορφη με το Μύρτο είναι η Αντίσαμος. Το τοπίο είναι σχετικά παρόμοιο, αφού περιβάλλεται από το βουνό Αυγό και έχει λευκά βότσαλα. Η παραλία αυτή έγινε δημοφιλής λόγω κάποιων σκηνών από την ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» που γυρίστηκαν εκεί. Έχει εύκολη πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο στη Σάμη και απέχει 27 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της γειτονικής Ιθάκης. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για παιδιά, αφού το νερό είναι υπερβολικά βαθύ!

Beach of 'Antisamos' at Kefalonia island in Greece
'Beach of 'Antisamos' at Kefalonia island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Η Έμπλυση είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς, πολύ κοντά στο Φισκάρδο. Είναι επίσης μια από τις βοτσαλωτές παραλίες του νησιού και τα διάσπαρτα λευκά βράχια που κάνουν το τοπίο ακόμα πιο τροπικό είναι ιδανικά για ηλιοθεραπεία. Παρόλο που δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, μπορεί να έχει αρκετό κόσμο λόγω της κοντινής απόστασης από το Φισκάρδο και την εύκολη πρόσβαση.

Fishing boats on turquoise sea in bay near Fiskardo village, Kefalonia island, Greece
'Fishing boats on turquoise sea in bay near Fiskardo village, Kefalonia island, Greece ' - Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Το Φώκι είναι άλλη μια παραλία κοντά στο Φισκάρδο, στην οποία μάλιστα μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Πήρε το όνομά της από τις μεσογειακές φώκιες μονάχους μονάχους που απολαμβάνουν τα νερά στην περιοχή. Αν είστε αρκετά τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε κάποια καθώς κολυμπάτε! Είναι σχετικά ασφαλής λόγω των ρηχών νερών και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις οικογένειες. Είναι επίσης αρκετά μικρή και μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι επικρατεί συνωστισμός, αλλά σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε και να κάνετε βουτιές από τα επίπεδα βράχια που βρίσκονται εκεί.

Από τις αμμουδερές παραλίες του νησιού, η Σκάλα και τα Λουρδάτα είναι από τις καλύτερες. Η πρώτη είναι μια μεγάλη παραλία κοντά στον κόλπο της Μούντα και έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία πολλές φορές. Αν σας αρέσει η εξερεύνηση του βυθού, εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την υποβρύχια ζωή της Μεσογείου. Μπορείτε επίσης να πάτε εκδρομές με σκάφος στα κοντινά νησάκια και στους μικρούς όρμους. Η παραλία στα Λουρδάτα είναι μια καλά οργανωμένη παραλία που περιβάλλεται από τον Αίνο και τους όμορφους καταρράκτες του. Έχει λευκή άμμο και δύο σειρές από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες και μαγαζιά σε κοντινή απόσταση, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη με το τοπικό λεωφορείο από το Αργοστόλι και άλλα χωριά.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο όμορφη είναι η παραλία Ξι. Είναι παραλία με άμμο, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αμμώδεις παραλίες του νησιού είναι το κοκκινωπό της χρώμα. Η άμμος είναι πλούσια σε άργιλο, ο οποίος της δίνει αυτό το ιδιαίτερο χρώμα. Λέγεται ότι η ηλιοθεραπεία εδώ είναι σαν να κάνετε φυσικό σπα, αφού ο άργιλος είναι ιδανικός για απολέπιση και σύσφιξη του δέρματος. Η παραλία είναι σχετικά οργανωμένη, με κάποιες υποδομές και είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, θα βρείτε και απομονωμένα σημεία, αφού είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Xi Beach with orange sand. Morning view (Greece, Kefalonia). Ionian Sea.
'Xi Beach with orange sand. Morning view (Greece, Kefalonia). Ionian Sea.' - Brykaylo Yuriy / Shutterstock

Άλλες παραλίες κοντά στο Αργοστόλι είναι ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός, οι οποίες συνδέονται και επομένως μπορείτε να περπατήσετε ή να κολυμπήσετε από τη μία στην άλλη. Τα Μήνια είναι για την ακρίβεια τρεις παραλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ο Κατελειός είναι προστατευμένη περιοχή χωρίς τουριστικές υποδομές, ιδανική για μεγάλες βόλτες και φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του χωριού.

'Makris Gialos' and 'Platis Gialos' beach at Argostoli of Kefalonia island in Greece
''Makris Gialos' and 'Platis Gialos' beach at Argostoli of Kefalonia island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Αν έχετε αρκετές μέρες για να επισκεφθείτε περισσότερες παραλίες, τότε μπορείτε να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία και το κολύμπι στις Άμμες, τον Άη-Χέλη, τη Λυγιά και την παραλία του Άγιου Θωμά στα Τραυλιάτα. Στο νοτιότερο τμήμα, βρίσκονται οι παραλίες Άβυθος, Τραπεζάκι, Λιμένια, Μακριά Πέτρα και Λάζαρος. Οι παραλίες Αγία Ευφημία και Πλατιά Άμμος βρίσκονται στη βόρεια πλευρά, ενώ οι Πετανοί και ο Μέγας Λάκκος στη δυτική.

Η Κεφαλονιά είναι ένα κατάφυτο νησί με εναλλασσόμενα τοπία και ξεχωριστές παραλίες που προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις, εκπληκτική θέα, όμορφα ηλιοβασιλέματα και δροσερές βουτιές στα πεντακάθαρα νερά! Επισκεφθείτε τις παραλίες της Κεφαλονιάς και θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε πολλά διαφορετικά νησιά!